Backstage

Et kunstprosjekt blir ikke til sånn helt uten videre.
Her er noen glimt av det som har skjedd backstage før åpningen.

Lars Mytting og Håkon Forfod Sønneland gir begge ut bøker på Gyldendal, men hadde ikke møtt hverandre før Lars Mytting kom til biblioteket på Gran – Håkons hjemsted – for å fortelle om forfatterskapet sitt. Etter at alle besøkende hadde fått signert bøkene sine, presenterte Håkon ideen om å alfabetisere teksten i «Svøm med dem som drukner».

Lars Mytting var entusiastisk til prosjektet, og det er han selv som har gjort arbeidet med på alfabetisere, ved å skrive av og sortere ett og ett ord fra originalmanuset. Neida. Men det er han som opprettet en database og kjørte manuset gjennom, slik at teksten ble alfabetisert.

«Tenker ofte på prosjektet – kjenner meg priviligert for at du valgte nettopp «Svøm»», skrev Lars Mytting i en epost på nyåret i 2017.
«Det var hyggelig å høre! Jeg er veldig glad for å ha med boka di :-D», svarte Håkon Forfod Sønneland.
Omslaget til «Svøm med dem som drukner» er laget bokdesigner av Terese Moe Leiner i Blæst design. Hun har også laget spesialversjonen til «Dem drukner med som svøm».

Det første prøvetrykket fra trykkeriet i Milton Keynes (80 km nord for London) inneholdt flere feil som måtte rettes opp. For eksempel hadde trykkeriet lagt til en ekstra strekkode.

.
..


Det mest uhåndterlige kunstverket i «Limited edition» er uten tvil handlelista som er sandblåst i stein. Den er laget i samarbeid med Paul Arne Opsahl i Hadeland stein, som vanligvis bruker verktøyet sitt til å produsere gravsteiner. Han virket glad for å få avveksling med et mer lystig prosjekt. Håkon Forfod Sønneland fikk æren av å legge på finishen – et strøk spraylakkert maling over bokstav-sjablongene.

.
..


Hvordan går det når Håkon skal ut og kjøpe utstillingsdokke? Ikke så bra.
For å presentere bikinien av sandpapir, framstilt av Fam Irvoll, lette Håkon på finn.no etter en utstillingsdokke. Han fant en på Zizzy, og dro på Oslo City og kjøpte den. Han reagerte ikke noe særlig på at den var høyere enn ham selv, og skjønte ikke helt at det var en plus size-dokke som var fullstendig uegnet til formålet før Fam gjorde ham høflig oppmerksom på at bikinien neppe ville passe til dokka:

«Det kan hende at det er finere om bikinien ligger på utstillingen», skrev hun i en sms.
Dokka er helt ubrukelig til formålet, og står nå i et hjørne i studioet til Håkon på Glasslåven kunstsenter.

.
..

Også på det heklete kondomet var det litt prøv-og-feil. Det første kondomet som Maria Therese Fernander Smit lagde var flott på alle måter, men …
«Er det litt stort, eller?»
Dermed ble det laget et nytt, i mer gjennomsnittlig størrelse. Man vil jo ikke påføre galleribesøkende komplekser.

.
..

Har du noen gang lagt merke til hvor få fluesmekkere det finnes i butikkene vinterstid? Det var ikke helt enkelt å finne en fluesmekker som kunne være modell for fluesmekkeren i glass.

Dette var om vinteren, og de eneste fluesmekkerne som var å oppdrive, hadde form som blomster eller kaniner. Det duger ikke når man skal lage selve ur-formen av en fluesmekker i glass. Løsningen ble en antikk fluesmekker som lå til salgs på ebay. Den kostet betraktelig mer enn sommerutgavene som finnes på Nille, men til gjengjeld hadde den perfekt fluesmekkerform.